what we do

3D modeling and rendering. For study or promoting purposes. Mainly addressed to architects, developers, production agencies, advertising agencies.

Not excluding end clients who need such depictions for given tasks.

Input driven modeling or concept modeling. Proper level of quality for images and movies with respect for the intended use.

We will gladly act as consultants in order to establish your needs, taking in consideration your input materials, the opportunities presented by those brought to us or by those to be made, the intention, the desired result.ce

Modelare 3D si randari in scopuri promotionale sau de studiu.

Sfera de adresabilitate cuprinde, fara a se limita la: firme de arhitectura, agentii de productie si publicitate, dezvoltatori imobiliari, proiectanti.

Oferim modelare pentru proiecte deja realizate. Fidelitatea modelarii este strans legata de gradul de detaliere a proiectului. Expresia grafica finala – randari sau animatie – va fi realizata la o calitate justificata de mediul de prezentare si scopul urmarit.

De asemenea putem oferi conceptie (inclusive proiectare CAD) pentru o anumita gama de lucrari sau putem completa proiectele prezentate astfel incat modelul rezultat sa corespunda cerintelor beneficiarului.method

Any given input can be accepted (CAD files, sketches, drawings, ideas ? ).

Given the type of input and the completeness of it relative to the result, the modeling effort will be appreciated and priced likewise.

The complexity of the model and its dimensions will be a factor also.

Once the model is finished, the mapping begins towards the final result. For a precise demand (when you know exactly what you want to see) we will execute, as for an ambiguity (you have an idea, some hints, but you expect proposals from us) we will create in order to complete a vision.

Finally the output coordinates are to be established - the quality of the pictures or movies.metoda

Putem folosi o varietate de date de intrare ? proiecte, schite, desene sau pur si simplu idei.

Vom analiza efortul de modelare si vom propune pretul corespunzator in functie de natura reprezentarilor puse la dispozitie, de complexitatea (cantitatea de elemente prezente intr-o zona a spatiului tridimensional) si de dimensiunile modelului.

Dupa modelare intervine texturarea modelului, asocierea unor materiale suprafetelor vizibile. Sugestiile concrete in acest sens vor fi executate ca atare, in timp ce pentru ambiguitati la nivelul cererii formulate vom veni cu propuneri in vederea atingerii rezultatului dorit.

Caracteristicile produsului oferit vor fi completate de rezolutia dorita pentru imaginile finale si de numarul acestora. Pachetele software de grafica 3D computerizata sunt programe sau colectii de programe utilizate la crearea de grafica 3D cu ajutorul computerului. Fluxul de lucru consta de regula din mai multe etape în care studiourile folosesc diverse programe pentru a crea obiecte 3D pentru film si jocuri, si articolul de fata prezinta doar o parte din pachetele software utilizate. Daca esti începator în domeniul graficii 3D, oricare dintre pachetele de top e de regula suficient pentru a începe sa înveti lucrul în domeniu. Tine minte ca animatia 3D poate fi foarte dificila, consumatoare de timp si neintuitiva; e foarte probabil sa ai nevoie de un profesor sau de o carte de studiu. Majoritatea pachetelor high-end au versiuni gratuite destinate învatarii programului de catre persoanele particulare.

| Pachetele de top

Maya (Alias)[1]
Softimage|XSI (Avid) e deseori considerat principalul competitor al programului Maya, iar functiunile sale sunt similare cu acesta. Fanii celor doua pachete discuta în contradictoriu despre meritele fiecaruia din cele doua programe. XSI a fost odata liderul în ce privste animatia, dar a ramas în urma odata cu progresul facut de Maya, si la ora actuala încearca sa recâstige primul loc.
3D Studio Max (de la Autodesk), abreviat deseori 3DS Max, e programul de animatie nr 1 pentru industria jocurilor video. Expertii argumenteaza ca e foarte bun la animatia obiectelor cu un numar redus de poligoane, dar poate ca cel mai mare atu al sau pentru industria jocurilor video si de computer e reteaua sa larga de asistenta si numeroasele sale plug-in-uri. 3DS Max e totodata si cel mai scump dintre pachetele high-end, ajungând la $3500 US, comparat cu aproximativ $2000 pentru celelalte. Din cauza prezentei sale în industria jocurilor video, e si un pachet popular printre hobbysti.
Houdini (Side Effects Software) e un pachet high-end întâlnit si el deseori în studiourile de productie. E utilizat deobicei la animarea efectelor speciale, mai degraba decât a modelelor.
LightWave 3D (NewTek) e un pachet 3D popular din cauza interfetei sale usor de învatat; multi artisti prefera mai degraba acest pachet decât programele Maya sau 3DS Max, care sunt "mai tehnice". Are capabilitati de modelare si de animatie mai reduse comparat cu pachetele mai mari, dar cu tote acestea e utilizat pe scara larga în industria filmului.
Cinema 4D (MAXON) e un pachet mai redus ca posibilitati decât celelalte. Principalul sau atu e usurinta în utilizare de catre artistii fara "tehnicalitati", pentru ca evita complicata natura tehnica a celorlalte pachete. De exemplu, BodyPaint, unul dintre plug-in-urile populare, permite artistilor sa deseneze texturile direct pe suprafata modelelor.
Alte pachete
Blender e pachetul software gratuit care contine mare parte din functiile pachetelor comerciale de top, si e dezvoltat în mod activ sub licenta GPL, dupa ce fostul lui proprietar, Not a Number Technologies, a dat faliment.
Art of Illusion e un alt pachet software dezvoltat sub licenta GPL, si programat în Java. Wings 3D e un modelator minimal dezvoltat sub licenta BSD. Carrara (Eovia) e un pachet 3D utilizat deseori la modelare. Bryce (DAZ productions) e cel mai faimos program de creare de peisaje, si unul dintre cele mai bune pachete de profil. modo, creat de dezvoltatori care au plecat de la firma NewTek, e un nou program de modelare, cu o abordare noua. Anim8or e un alt pachet gratuit de randare si animatie 3D.
Non-animation software
Swift3D e un pachet destinat transformarii modelelor din Lightwave sau 3DS Max în animatii Flash. Match moving software is commonly used to match live video cu materialul video generat de computer, sincronizându-l cu miscarile camerei de luat vederi. Poser e cel mai popular program pentru modelarea de personaje umane. Dupa producerea materialului video, studiourile îl editeaza sau îl compun cu ajutorul unor programe precum Adobe Premiere sau Apple Final Cut în esalonul profesionist, sau cu Autodesk Combustion sau Apple Shake în esalonul de top.
Motoare de randare
Programul RenderMan al firmei Pixar e cel mai raspândit motor de randare, fiind utilizat în numeroase studiouri. Pachetele de animatie precum 3DS Max si Maya pot livra output catre RenderMan pentru ca acesta sa faca randarile necesare. mental ray e un alt motor de randare popular, si e inclus în majoritatea pachetelor high-end. Cuvântul „virtual” este folosit frecvent în studiile, cercetarile, experimentele, produsele software ale informaticii si ale domeniului IT&C, în general pentru a desemna o entitate, un mediu care simuleaza sau modeleaza un mediu din realitatea obisnuita a omului.
Prin „Realitate” se întelege mediul natural perceput de om prin intermediul simturilor. Faptul ca realitatea din mediul natural este perceputa de om prin intermediul simturilor, face posibila simularea sau modelarea acesteia prin generarea sau furnizarea datelor si informatiilor percepute de unul sau mai multe simturi. Din aceste motive, Realitatea Virtuala (VR-Virtual Reality) se refera la un sistem de concepte, metode si tehnici care se utilizeaza la elaborarea si construirea de produse software în scopul utilizarii lor prin intermediul unor sisteme de calcul moderne (calculatoare si echipamente specializate). Acestea ofera modalitatea prin care calculatorul si echipamentele specializate modifica modul în care omul percepe realitatea din mediul natural, prin simularea sau modelarea unei alte realitati. Se poate afirma ca acest sistem sau mediu, aceasta realitate simulata pe calculator este Realitatea Virtuala.
Visurile sunt un exemplu de un astfel de mediu “virtual” în care omul interactioneaza într-o lume creata de sistemul sau cerebral.
Termeni ca Virtual Memory, Virtual Machine, Virtual Server, Virtual Private Network (VPN), Virtual University Education (VUE) se utilizeaza frecvent în informatica si în domeniul IT&C. De exemplu, termenul Virtual Memory se utilizeaza la simularea memoriei principale a unui sistem de calcul printr-o memorie pe hard disk, astfel ca utilizatorul
poate sa foloseasca o memorie de capacitate mult mai mare decât cea reala. În ultimii ani, dezvoltarea exploziva a tehnologiei microprocesoarelor a produs pe piata de calculatoare masini din ce în ce mai puternice. Aceste masini sunt echipate cu placi grafice mai rapide si mai performante, la un pret din ce în ce mai scazut, devenind astfel posibil, chiar si pentru un utilizator ocazional, sa utilizeze produse software ale graficii pe calculator (Computer Graphics). Fascinatia unei noi realitati începe, deseori, cu jocurile pe calculator si creste la nesfârsit. Ea permite ca lumea înconjuratoare sa fie privita într-o alta dimensiune si sa se experimenteze lucruri care altfel nu ne-ar fi accesibile în viata reala sau care nici macar nu s-au creat înca. Mai mult, lumea graficii 3D nu are nici frontiere si nici constrângeri si poate fi creata si manipulata de orice utilizator dupa dorinta. Nu este lipsit de interes sa se gândeasca pentru o clipa asupra faptului ca aceasta lume, este înzestrata cu o a patra dimensiune, aceea a imaginatiei noastre. Dar, indiferent de stadiul de dezvoltare atins, acesta nu este suficient, utilizatorii dorind tot mai mult.
Ei doresc sa paseasca în aceasta lume si sa interactioneze cu ea, în loc sa priveasca doar o imagine pe monitor. Aceasta tehnologie, din ce în ce mai populara si moderna, se numeste Realitate Virtuala (Virtual Reality).
Noile echipamente VR încearca sa reproduca functional comportamentul normal al omului într-o altfel de realitate: realitatea virtuala. Exemple de astfel de echipamente sunt: • ochelari 3D, casti VR (HMD-Head Mounted Display), monitoare 3D;
• manusi VR, volane, gamepad-uri (toate cu “force feedback”, adica capabile sa comunice bidirectional cu mediul virtual);
• trackere (care urmaresc miscarile corpului uman). Aplicatiile cele mai importante ale realitatii virtuale sunt considerate urmatoarele:
• modelare, simulare si vizualizare în domeniul stiintific, prin care se obtin imaginea si studiul diferitelor modele sau fenomene inaccesibile observatiei directe (fluxuri de informatii, structuri atomice, sisteme
meteorologice, sisteme cosmice etc.); utilizarea rezultatelor în software educational;
• experimente si simulari în domeniul medicinei, pentru învatarea diferitelor proceduri, fara riscul vietii pacientului (de exemplu, în chirurgie);
• sisteme de simulare (simulatoare) pentru antrenamentul pilotilor, astronautilor, soferilor etc., prin care se pot exersa manevre dificile, fara a fi în pericol viata participantului sau securitatea cabinei de vehicul (avion, elicopter, masina, tren, nava maritima, nava spatiala etc.);
• proiectare asistata de calculator (CAD) în diferite domenii (constructii, arhitectura etc.), prin care proiectantul are posibilitatea sa vada rezultatele proiectului sub forma imaginii acestuia în timp real, sa observe detaliile, sa studieze respectarea diverselor criterii, sa ia decizii de modificare a parametrilor înainte de construirea prototipului;
• realizarea de jocuri distractive pe calculator si filme de animatie. Calculatorul este acela care a permis crearea unor “medii virtuale” capabile sa reproduca din ce în ce mai fidel realitatea înconjuratoare, atât prin intermediul programelor elaborate de specialisti informaticieni (software specializat pentru simulatoare, jocuri, programe de interactiune: 3DWebmaster; WorldUp; CALVIN; 3D Impact; 3DAnywhere; Adobe AtmosphereTM; Anark Studio; AXEL; Effect3D; Kazoo etc), cât si prin intermediul echipamentelor si tehnologiilor VR care i se pot asocia. Mediile virtuale necesita mai multe resurse decât o face un sistem desktop standard. Pentru asigurarea interactiunii cu utilizatorul sunt necesare dispozitive hardware de intrare/iesire suplimentare, împreuna cu driverele speciale asociate.
Realitatea virtuala este o simulare generata de calculator a unui mediu tridimensional, în care utilizatorul este capabil sa vizualizeze si sa manipuleze continutul acestui mediu. Daca termenul de multimedia se refera la date preasamblate si preprogramate, incluzând o suita de informatii din anumite medii, realitatea virtuala este dinamica si în
interactiune permanenta cu receptorul sau utilizatorul ei. Multimedia este la baza bidimensionala, o serie de imagini prezentându-se pe ecran, conform unui scenariu predefinit, pe când realitatea virtuala este tridimensionala, mult mai flexibila si intens interactiva, o combinatie avansata de hardware si software multimedia. Utilizatorul unui sistem virtual are libertatea de a explora lumea creata de calculator si de a interactiona direct cu ea.
Conceperea unui univers tridimensional virtual se poate realiza folosind limbajul VRML (Virtual Reality Modeling Language), scopul initial al acestuia fiind tranzitia de la o interfata text tip Web la una având trei dimensiuni, în permanenta interactiune cu utilizatorul.
VRML a fost creat în primavara anului 1994 si prezentat la prima Conferinta WWW din Geneva, la dezvoltarea sa avându-se în vedere independenta de platforma, extensibilitatea si abilitatea de a lucra în cadrul retelelor. Dupa specificatia initiala VRML 1.0, în anul 1995 a aparut VRML versiunea 1.1, iar în anul 1997 a aparut versiunea VRML 2.0 fiind standard ISO si care se numeste VRML97. Astazi, VRML este rescris în termeni XML (Extensible Markup Language), noua versiune având numele X3D. În loc de a parcurge pagini cu imagini statice si de a urma hiperlegaturi, utilizatorii pot, de exemplu, sa parcurga coridoare si sa manipuleze obiecte, folosind o casca speciala de vizualizare (Head-Mounted Display-HMD) si o manusa VR pentru „comunicare”’ cu mediul. Mai nou, a aparut ecranul retinal virtual (Virtual Retinal Display-VRD) pentru o explorare mai facila a lumii 3D